/  Anasayfa

Akıllı Şehir Geleceğin Şehirleri

Geleceğin Şehirlerinde Smart Teknolojiler

Akıllı şehir, verimliliği arttırmak ve vatandaşlar için hizmet kalitesini, yaşam kalitesini iyileştirmek için teknolojiden yararlanan şehirdir. Akıllı şehir girişimleri güç dağıtımı, ulaşım sistemleri, sokak lambaları ve hatta çöp toplamaya kadar her şeyi kapsayabilir. Kentsel alanlardaki nüfus gün geçtikçe artmaktadır. Bu, durum şehirlerin çevresel, toplumsal ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğu anlamına gelmektedir. Şehirleri daha akıllı hale getirerek, bu zorlukların bazılarının üstesinden gelinebilir. Böylece şehirler yaşaması daha kolay ve güvenli yerler haline getirilebilir.

Şehirlerdeki trafik sorunu bir şehrin en büyük sorunlarından biridir. Ancak teknoloji bazı umut verici çözümler sunmaktadır. Akıllı trafik ışık sistemleri kullanılarak öğrencilerin ve çalışanların trafikte bulunduğu saatler göz önünde bulundurulup trafik sıkışıklığını sorunu çözümlenebilir. Örneğin; Çin’in Hangzhou şehrinde, yapay zeka tabanlı akıllı bir “City Brain” trafik sıkışıklığını yüzde 15 oranında azaltmaya yardımcı olmuştur. (The Smart Cities Of The Future: 5 Ways Technology Is Transforming Our Cities, Bernard Marr, Forbes)

Şehirlerdeki kaynaklar etkili kullanılarak daha sürdürülebilir ve daha temiz bir çevre elde edilebilir. Çöplerin düzgün ve uygun saatlerde toplanması, geri dönüşüme uygun atıkların ayrılıp geri dönüştürülmesi, akıllı hava filtrelerinin kullanımının arttırılması, su ve elektrik kaynaklarının doğru ve ihtiyaca yönelik kullanılması, temiz enerji kaynaklarına yatırım yapılarak sürdürülebilir enerjinin desteklenmesi, enerji kaynaklarının akıllı sistemlere entegre edilmesiyle azaltılmış enerji tüketimine teşvik edilmesi ile tüm yaşam alanları teknoloji ve bilişim sistemleri kullanılarak takip edilebilir.

Wi-Fi bağlantısı, IoT (Internet of Things) teknolojileri ve CCTV kameraların geniş yayılımları sayesinde şehirler daha güvenilir hale getirilerek kamu güvenliği iyileştirilebilir. Akıllı şehir teknolojisinde en önemli unsurlardan birisi de vatandaşları sistemleri kullanmaya ve onları geri bildirimde bulundurmaya teşvik etmektir. Onların yerel sorunları daha kolay tespit edebiliyor olması, sistemin iyileştirilmesini ve olası sorunlara hızlı müdahale edilebilmesini kolaylaştırır. Akıllı şehirciliğin gelişmesi ve ülkelerin bu konuda çalışmalar yürütmesi sürdürülebilir enerjilerin ve yaşam alanlarının gelecek kuşaklara aktarılması ve toplumların refah içerisinde yaşamasını sağlamak için çok büyük önem arz etmektedir.


 

HIZLI ERİŞİM