/  Anasayfa

ANKARA

Orjinal Resim

Ankara’da öne çıkan akıllı şehir örnekleri şunlardır: Harikalar Diyarı Akıllı Park Projesi, Entegre Katı Atık Yönetim Sistemi, Akıllı Ulaşım Sistemleri, Ankara BB Mobil Uygulaması,
Mezarlık Bilgi Sistemi Mobil Uygulaması, Ankara Telsiz Haberleşme Sistemi, Elektrik Enerji Takip Sistemi.

Harikalar Diyarı Akıllı Park Projesi

Akıllı Park Projesi, parklarda özellikle hırsızlık, şüpheli paket, çocuk kaçırma gibi olayları olabildiğince azaltmak ve önüne geçebilmek amacıyla uygulamaya geçirilmiş bir akıllı şehir projesidir. Projenin öncelikli teması güvenlik olup, parklarda kurulacak akıllı sistemlerin yine parklarda görev yapan güvenlik güçleri ile entegre çalışarak ortaya çıkabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi hedeflenmiştir. Projenin akıllı şehir uygulamaları arasında Akıllı Video Sistemi, Akıllı Operasyon Merkezi Takip Sistemi ve LTE Telsiz Bildirim Sistemi yer almaktadır. Sincan Harikalar Diyarı parkında devreye alınan “Akıllı Park Sistemi”, parklarda kurulacak operasyon merkezlerinde, kayıp eşya ya da şüpheli eşya  bildiriminden, kayıp çocuk ya da kara listede yer alan şüpheli şahısların tespit edilmesine kadar olası tüm şüpheli durumlarda komuta merkezine anında bildirim gönderecek şekilde kurgulanmıştır.

Entegre Katı Atık Yönetim Sistemi

Proje ile karışık toplanan çöplerin transferi, ıslahı, geri kazanımı ve bertaraf edilmesiyle entegre bir katı atık yönetim sistemi kurulması amaçlanmıştır. Entegre Katı Atık Yönetim Sistemi, transfer istasyonları, mekanik ayırma tesisleri, biyometanizasyon tesisleri, enerji üretim tesisleri ve gazlaştırma-yakma sistemlerinin entegre biçimde yönetilmesini ifade
eder. Entegre Katı Atık Yönetim Sistemi ile günlük 5500 ton karışık atığın toplanması, transferi ve bertarafı sağlanmaktadır. Bertaraf edilen atıklardan geri kazanılan enerji miktarı ise günlük 1289 MWs ‘tir. Bu rakam Ankara şehrinin günlük enerji ihtiyacının %5’ine yakındır. Bu uygulama, Türkiye’deki ilk uygulama olup her yıl yurtiçi ve yurtdışı binlerce kişi Mamak ve Sincan ilçelerinde yer alan bu tesisleri ziyaret etmektedir.

Şehir ve Trafik Kameraları

Akıllı ve yaşanabilir bir şehrin olmazsa olamaz unsurlarından birisi de güvenliktir. Güvenliğin temin edilebilmesine destek olmak amacıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi ana güzergâhlar, yollar, toplu yaşam alanları gibi muhtelif lokasyonlara kamera sistemleri tesis etmiştir. Şehrin dört bir yanında bulunan özellikle çocukların daha çok zaman geçirdiği oyun parklarını, 7/24 gözlem altında tutabilmek amacıyla 20 parkta kamera sistemleri tesis edilmiş olup, görüntüler web üzerinden şehir sakinlerine açılmıştır. Bulvarlar, ana caddeler, kavşaklar ve bazı ara arterlerde olmak üzere toplam 360 kamera ile şehir trafiği izlenmekte ve trafiği olumsuz etkileyebilecek durumlar tespit edilerek ilgili birimlere aktarılmaktadır.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Mobil Uygulaması

Ankara Büyükşehir Belediyesi e-Belediyecilik kapsamında sunduğu tüm servisleri tek çatı altında bir mobil uygulamada birleştirerek bir şehir asistanı uygulaması geliştirmiştir. Bu uygulama kapsamında ulaşım, kent rehberi, belediye çalışmaları, mavi masa başvurularına dair bilgilere kolayca erişim sağlanabilmektedir.

MEBİS (Mezarlık Bilgi Sistemi Mobil Uygulaması)

Ankara Büyükşehir Belediyesi e-Belediyecilik kapsamında sunduğu tüm servisleri tek çatı altında bir mobil uygulamada birleştirerek bir şehir asistanı uygulaması geliştirmiştir. Bu uygulama kapsamında ulaşım, kent rehberi, belediye çalışmaları, mavi masa başvurularına dair bilgilere kolayca erişim sağlanabilmektedir. 

Ankara Telsiz Haberleşme Sistemi

Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkili daire başkanları ve sahadaki çalışanların kesintisiz iletişim kurabilmeleri amacıyla Türkiye’de ilk defa 4G altyapısı kullanan LTE telsiz teknolojisini kullanmaya başlamıştır. Telsiz haberleşme sistemi ile kaza, acil durum, doğal afet yangın ve güvenlik riskleri gibi durumlarda, ilgili operasyonel ekipler birbirleri ile kesintisiz olarak sesli ve görüntülü iletişim kurabilmektedir.
Telsiz haberleşme sisteminde bas konuş uygulaması ile görüşme yapılabilmektedir, ayrıca video, resim, belge, doküman ve diğer zengin içerikler telsiz haberleşme sistemi üzerinden paylaşılabilmektedir. 4G ve LTE teknolojileri ile acil durumlarda ilgili ekiplerin şebeke kullanımı önceliklendirilerek kesintisiz iletişim kurabilmeleri sağlanmaktadır.

ANSAGA – Ankara Sabit GNSS Ağı

ANSAGA (Ankara Sabit GNSS Ağı) 10 sabit GNSS istasyonunu barındıran uydu tabanlı konum belirleme sistemidir. Sistem Ankara Büyükşehir Belediyesinde bulunan bir sunucu üzerinde çalışan arayüz yazılımı ile yönetilmekte olup tüm sabit istasyonlara ait veriler bu yazılıma gelmekte ve burada değerlendirilmektedir. Kullanıcılar GSM modemler aracılığı ile bu sunucuya kullanıcı adı ve şifrelerini kullanarak bağlanmakta ve sanal referans istasyonu yöntemiyle düzeltme verisi alabilmektedir. Bu uygulama ile İmar ve Şehircilik alanında çok önemli olan geometrik veri üretme ve düzeltme işlemleri yapılmaktadır.

Elektrik Enerji Takip sistemi (ETS)

Belediye tesislerindeki enerji kalitesi, aktif-reaktif güç takibi, arıza durumları ve anlık gerilim-akım değerleri takip edilerek bir enerji yönetim sistemi hayata geçirilmiştir. Böylece belediye tesislerinde %75’e varan bir enerji tasarrufu öngörülmektedir.

Sıfır Atık Programı

Ankara Belediyesi 2018 Yılından itibaren tüm birimlerinde “Sıfır Atık Projesine” geçiş yapmıştır. “Sıfır Atık Projesi” uygulaması ile 1310 kg kartuş-toner, 150 kg floresan, 30 kg atık pil, 8,5 ton kâğıt, 2,5 ton plastik, 1,7 ton cam, 880 kg metal atığı kaynağında ayrı olarak toplanmıştır. Bu proje sayesinde 12,3 MWs elektrik enerjisinden tasarruf edilirken, geri dönüşümde toplanan cam atıklar ile de üç ay gibi kısa bir sürede 170 litre petrolden de tasarruf edilmiştir.

Akıllı Ulaşım Sistemleri

Ankara şehri, trafik verisi üretiminden, bilgilendirme ekranlarına, merkezi kavşak yönetim sisteminden trafik izleme sistemlerine kadar bütüncül bir trafik yönetimi anlayışını benimsemiştir. Şehrin genelinde ana bulvarlar üzerinde konumlandırılan sayım sensörleri ile araç sayıları anlık, günlük, haftalık ve aylık olarak tespit edilebilmekte, elde edilen yoğunluk verileri ise gerek süre bilgisi olarak gerekse renklendirme yöntemiyle şehir sakinleriyle paylaşılmaktadır. Şehir genelinde 60 adet trafik bilgilendirme ekranı vardır. 2019 yılı ortalarında bu sayının 100’ün üzerine çıkması planlanmaktadır. Bu ekranlar üzerinden verilen mesajlar ile sürücüler daha az yoğunlukta olan alternatif güzergâhlara  yönlendirilebilmektedir. Bu ekranlar acil durumlarda ya da sürüş güvenliğini tehlikeye sokabilecek durumlarda (yoğun kar yağışı, yoğun sis, buzlanma vb.) bilgilendirme ekranı olarak da kullanılabilmektedir. Ankara’da, trafiğin düzenlenmesi amacıyla bölgesel ve yerel uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Ankara’da bulunan 887 adet sinyalizasyon sisteminin 571’ini kontrol eden “Merkezi Kavşak Kontrol Sistemi” ile süre değişikliklerinin yanı sıra arıza durumları da takip edilmekte ve arızaların giderilmesine yönelik çalışmalar  hızla gerçekleştirilmektedir. Araç algılayıcı olarak kamera teknolojisinin kullanıldığı “Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi” ile her yöne yerleştirilen kameralar tarafından kavşak kollarındaki araç yoğunluğu tespit edilerek en uygun süreler ile kavşak işletilmektedir. Böylelikle gecikme süreleri kaynaklı çevre kirliliği ve yakıt tüketiminin azaltılmasının
yanı sıra, uzun süre trafikte kalmak nedeniyle oluşan olumsuz sürücü psikolojisi engellenmekte, kural ihlalleri ve olası kaza ihtimalleri bertaraf edilmektedir. Akıllı ulaşım sistemlerinin önemli bir parçası olan mobil ve web trafik yoğunluk haritaları da yine belediye tarafından sağlanan hizmetler arasında gösterilmektedir. Bu hizmet kapsamında şehir sakinleri anayol, bulvar, cadde ve sokakların anlık trafik yoğunluğunu görebilmekte ve birçok noktada kamera görüntülerini canlı olarak izleyebilmektedir.

Akıllı Toplu Ulaşım Sistemleri

Ankara Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşım sistemleri kapsamında birçok uygulamayı hayata geçirmiştir. Özellikle belediyenin toplu taşımacılık alanında ciddi katma değer üreten iştirak şirketi EGO tarafından vatandaşların kullanımına sunulan birçok sistem bulunmaktadır. Bu sistemlerin başında gelen “EGO Cepte” uygulaması mobil platformlarda EGO otobüs hatları ile ilgili tüm ihtiyaç duyulabilecek bilgilere kolayca ulaşmayı sağlamaktadır. EGO Cepte ile gerek Ankara’da yaşayan gerekse Ankara dışından gelen vatandaşlar, bulundukları yere en yakın durakları ve bu durağa yaklaşan otobüslerin gelme sürelerini anlık olarak harita üzerinde görebilecektir. EGO Cep’te uygulaması üzerinden 7x24 bakiye yükleme, bakiye sorgulama ve Ankarakart kullanım bilgileri öğrenilebilmektedir. Ayrıca güzergâh üzerinde hizmet veren araçların marka, model, plaka, kod, hız, konum adresi, dolu-boş durumu bilgileri de uygulama üzerinden görülebilmektedir.

Akıllı Su Yönetim Sistemleri

Ankara’da şehir sakinlerine daha iyi ve daha hızlı su dağıtım hizmeti verebilmek için uzaktan okumalı sayaç sistemi kullanılmaktadır. ASKİ bünyesinde kurulan SCADA merkezi ile kente güvenli su sağlama görevini yerine getirebilmek için işletilen tesisler (pompa istasyonları, su depoları, arıtma tesisleri, su dağıtım şebekesi ve yardımcı işler için gerekli tesisler) sürekli olarak gözlem altında tutulmaktadır. Su dağıtım hizmetlerindeki kaliteyi artırmak, vatandaşlara erişimi kolaylaştırmak ve etkileşimli belediyecilik yaklaşımını güçlendirmek amacıyla geliştirmiş muhtelif mobil uygulamalar gerek kurum içi gerekse kurum dışı süreçlerin etkinliğini ve verimliliğini artırmaktadır.