/  Anasayfa

GAZİANTEP

Orjinal Resim

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin diğer belediyelerden ayrıldığı iki temel proje mevcuttur. Birincisi atıkmatik adı altında kartla çalışan ve insanların bunu kullanmaları durumunda karşılığında para alabileceği akıllı geri dönüşüm kutusudur. İkincisi ise kompost adı verilen meyve ve sebzelerin geri dönüşümünden gübre elde eden sıfır atık projesidir.

Gaziantep’te hayata geçirilen en önemli akıllı şehir projeleri hakkında bilgiler, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden temin edilerek aşağıda açıklanmıştır. Gaziantep’te 950 km fiber internet altyapısı ve 32 bin kullanıcı bulunuyor. Bu altyapı sayesinde 12 ayrı bölgede 100 bin ev ve iş yerine hizmet veriliyor, vatandaşların kesintisiz ve son teknoloji fiber altyapı ile internet hizmeti alması sağlanıyor.

Akıllı Durak

Aylık 1,5 milyon kişiye hizmet veren tramvay hattında 28 adet akıllı durak ile duraklarda bekleme süresi günlük ortalama 20 dakika kısaltılıyor. Yol durumundan kaynaklanan gecikmeler ve duraklarda oluşabilecek yığılmalar görülerek zamanında müdahale edilebiliyor. Tramvayların konum bilgisine göre güzergâhlarındaki sinyalizasyonlar da kontrol edilerek şehir içi araç trafiğinin akışı düzenleniyor, trafik ışıklarında bekleme süreleri minimuma indiriliyor ve olası kazalar önleniyor.

Trafik Sinyalizasyon

Şehir Merkezinde 63 sinyalize kavşak ile kablolu, 113 sinyalize kavşak ile kablosuz olarak bilgi alışverişi yapılmaktadır. Bu sayede kavşakların çalışıp çalışmadığını, enerji olup olmadığını, lamba arızası olup olmadığını kontrol edip hızlı müdahale imkanı sağlanmaktadır. Ayrıca uzaktan kesintisiz erişim sağlandığından kavşaklar arası koordinasyon yapılabilmektedir Şehir Merkezinde 63 sinyalize kavşak ile kablolu, 113 sinyalize kavşak ile kablosuz olarak bilgi alışverişi yapılmaktadır. Bu sayede kavşakların çalışıp çalışmadığını, enerji olup olmadığını, lamba arızası olup olmadığını kontrol edip hızlı müdahale imkanı sağlanmaktadır. Ayrıca uzaktan kesintisiz erişim sağlandığından kavşaklar arası koordinasyon yapılabilmektedir.

Hafriyat Araçlarının Takip Edilmesi

Belediye, taşeron firmalara ait 900’ü aşkın hafriyat kamyonunu takip edebiliyor ve hafriyatların daha önce belirlenen alanlara boşaltılması sağlanıyor.

TEDES

TEDES uygulanmasıyla beraber şehir genelinde; 39 noktada 66 kamerayla kırmızı ışık ihlal tespit sistemi, 40 kamerayla hız ihlal tespit sistemi ve 22 kamerayla genel görüş sağlanarak şehir genelinde 128 adet kamera hizmet vermektedir.

Akıllı Park ve Bahçe Sulama

17 dönümlük bir alanda yer alan Botanik Park, topraktaki ve havadaki nem oranı ölçülerek otomatik olarak sulanıyor. Toprağın ihtiyacı kadar sulama yapılmasıyla su tasarrufunun yanı sıra bitkiler de sağlıklı olarak yetiştiriliyor. Ayrıca, ortalama % 15 su tasarrufu sağlanmakla birlikte, bitkilerin ihtiyacı olan rutin bakımlar daha verimli yapılıyor.

Su SCADA Sistemi

Gaziantep içme suyu şebekesi SCADA sistemi ile yönetilmektedir. Bu kapsamda 45 depo,29 terfi istasyonu ve 20 adet şehir içi kuyusu ve 89 vana ölçüm noktası SCADA sistemi ile uzaktan kontrol edilmektedir. Vana, debi, basınç, su kalitesi verileri kontrolü sağlanarak içme suyu şebekesi SCADA kontrol merkezinden yönetilmektedir. Bu sistem ile enerji ve su tasarrufu sağlanarak kayıp kaçakların önüne geçilmektedir.

Akıllı Şebeke ve Yenilenebilir Enerji Sistemler

Gaziantep OSB’de 900 adet elektrik sayacı gerçek zamanlı olarak okunabiliyor, anlık enerji tüketimi ve güç bilgileri abone bazında alınabiliyor. Bu sayede anlık ihtiyaç kadar elektrik üretilmesi, iletilmesi ve verimli kullanılması sağlanıyor ve % 4 olan kayıp-kaçak oranı, % 0,5’e düşürülmüştür. Türkiye’nin en büyük solar otoparkı Gaziantep Su ve 
Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürlüğü’ne kurulmuştur. 1460 m² alana kurulan, 56 araçlık kapasite ve 120 kW güce sahiptir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi,  Türkiye’de ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Sertifikası alan ilk kamu kurumudur.