/  Anasayfa

SEUL

Orjinal Resim

2015 yılında Akıllı Şehir ve 2020 Global Dijital Şehir Eylem planlarını yürürlüğü koyan Seul, “aynı anda her yerde bulunan şehir” anlamına gelen U-City kavramı ile hayatı  kolaylaştıran teknolojilerin, günün her anında, her yerine yayılmasını hedeflemektedir. Seul’un bilgi ve iletişim teknolojileri altyapısı veri merkezleri, kablolu ve kablosuz
haberleşme ağları, vb. ile oldukça gelişmiş durumdadır. 

Yaklaşık 10 milyon nüfuslu bir merkeze ve metropoliten alanda yaşayan 15 milyonluk nüfusu ile Güney Kore’nin başkenti, dünyanın büyük mega şehirlerin biri olarak  nitelendirilmektedir. Güney Kore nüfusunun yaklaşık %20’sini oluşturan sakinleri Seul’lüler, kirlilik, trafik sıkışıklığı, uygun fiyatlı konutların konut arzı düşüklüğü ve sürekli artan nüfusun neden olduğu tipik kentsel sıkıntılara aşinadır. Seul’den önce Kore ulusal bir kalkınma projesi olarak, “aynı anda her yerde bulunan” anlamına gelen “ubiqutious” kelimesinin baş harfini kullanmış olduğu U-City kavramını 2005 yılında geliştirmiştir. Merkezi hükümet, 2008’de U-City uygulamalarını düzenleyen özel bir yasayı yürürlüğe koymuştur.  Teknolojiyi ve haberleşmeyi çok öne çıkaran U-City, bu sayede hizmet kalitesinin ve hayatı kolaylaştıran teknolojilerin, günün her anında, her yerine yayılmış olarak yaşanabileceği U-City içinde sembolleştirilmiştir.

2015 yılında Akıllı Şehir ve 2020 Global Dijital Şehir Eylem planlarını yürürlüğü koyan Seul, U-City girişiminde Kore toplum kültürünün bir yansıması olarak çok planlı ve sistematik şekilde ilerlemektedir. Çevresinde kurulan yerleşimleri ve Incheon’u da dahil ettiğimizde Seul, neredeyse ülkenin yarısına yakın nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır. Ve çeşitli kurumlar arasında, Seul’ün en önemli akıllı şehir figürü SMG, yani Seul Metropoliten Hükümeti, şehirdeki tüm akıllı şehir girişimlerinin %60’ını tek başına üstlenmiş  durumdadır. Seul’un projelerine bakıldığında teknoloji odaklarının en iyi belirlendiği ve en akıllıca kullandığı alanlara hitap eden projeler olduğu görülmektedir. Seul’de toplumun, 
bilimin ve ticaretin işbirliği sonucu her an, her alanda hizmet sunmak üzere geliştirilmiş projeler bulunmaktadır.

Ücretsiz Wi-Fi

Metrolar ve otobüsler de dâhil olmak üzere halka açık tüm alanlarda ücretsiz Wi-Fi kurmak için merkezi hükümetle işbirliği yapılmaktadır. Seul, 2025 yılında dünyanın ilk ücretsiz Wi-Fi şehri olmayı hedeflemektedir.

U-SEUL Fiber Ağı

Akıllı Seul için, akıllı hizmetlere ayrılmış bir iletişim ağının kurulması bir öncelik olmuştu. 2003 yılında Seul’un ana kamu binalarını, bağlı ofisleri ve belediyeleri birbirine bağlamak için Seul’un metro tünelleri boyunca fiber optik kablo yerleştiren ‘e-Seul Net’ adlı kamusal optik ağ döşendi.

Açık Veri Meydanı

Seul Açık Veri Meydanı, vatandaşların kişisel bilgileri hariç olmak üzere, neredeyse tüm bilgileri özgün haliyle API formatında paylaşmakta, vatandaşlara ve işletmelere, kamu hizmetlerinin kalitesini ve verimliliğini arttıran uygulamaların geliştirilmesi için ihtiyaç duydukları ham verileri sağlamaktadır.

Cihaz Bağışı Girişimi

2012’de Seul, düşük gelirli ailelere ve ihtiyacı olan diğer kişilere ikinci el akıllı cihazlar dağıtmaya başlanmıştır Vatandaşlar, yeni cihazlar alırken eski cihazlarını bağışlamaya teşvik edilmekte, böylece bağışlanan cihazlar üreticiler tarafından elden geçirildikten sonra, dezavantajlı kesimlere ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Bu projenin temel amacı
2015’e kadar herkesi ve her hizmeti dijital olarak birbirine bağlamaktır.

Şarj Eden Yol

Çevrimiçi elektrikli araç teknolojisi (OLEV), araçlar hareket halindeyken araçların yolun yüzeyinden kablosuz olarak elektrik aktarmasını sağlamaktadır. 

Kamu Hizmetleri için Çevrimiçi Rezervasyon Sistem

Seul’un yeni nesil çevrimiçi rezervasyon sistemi, vatandaşların kamu hizmetlerini anında aramasını, rezervasyon yaptırmasını ve ücret ödemesini sağlamaktadır. Tek noktadan, entegre rezervasyon sistemi; eğitim, altyapı, kültürel turizm, mallar ve tıbbi tedavi gibi kategorilerde 150’den fazla hizmet ve yaklaşık 17 bin alt-kategori hizmet bulunmaktadır.

Bilgi Ağı Köyü INVIL

Şehir için kırsalı da planlayan bir girişim olarak INVIL, Kırsal bölgelerdeki vatandaşlar, sürdürülebilir büyümeyi güçlendirmesi için tarım ürünlerini e-ticarete sunma olanaklarını kullanmaya teşvik etmektedir. Bu proje kapsamında yüksek hızda internet aboneliği oranı %9’dan %66’ya çıktı ve 350’den fazla e-köy kurulmuştur.

Akıllı Durak

2009’da kullanıma giren Seul U-Sığınak otobüs durakları, vatandaşlara çeşitli akıllı hizmetler sunmak için son teknolojiyi bünyesinde toplamış durumdadır. Sanal alışveriş, Wi-Fi, kamera, meteorolojik sensör, hava durumu tahmini, sayısal harita güzergah rehberi, bakiye sorgulama, yolcu bilgilendirme, direk sesli iletişim gibi imkanlar sunmaktadır.

IoT Kuluçka Merkezi

Seul Akıllı Şehir projeleri, trafiğin hareket biçimini değiştirmek, enerji ve su tasarrufu sağlamak ve vatandaşların yaşamlarını iyileştirmek için IoT uygulamaları kullanmaktadır. Burada gerçek zamanlı havadan takip sistemi, Seul büyük veri kampüsü ve bulut merkezi projeleri IoT tabanlı olarak yürütülmektedir. 

OWLBUS

Baykuş misali, uyumayan, geceleri de çalışan yolcuları taşıyarak Seul’un toplu taşıma servisini sürekli hale getirmek için başlatılan bu proje, TOPIS Büyük Veri kullanımı ve otobüslerdeki Wi-Fi sayesinde teknolojik bir üne kavuşmuştur.

NFC Tabanlı Mobil Ödeme

Seul vatandaşları NFC’ye sahip olan yaklaşık 7 milyon akıllı telefona sahiptir ve Mobil Ödeme hizmetleri toplu taşıma, süpermarketler, benzin istasyonları, kahve dükkânları ve alışveriş merkezleri dâhil 22 binden fazla noktada kullanılabilmektedir.